Quality certificate in the province of Cordoba

Quality certificate in the province of Cordoba

Denominations of Origin (DO), also known as Protected Denominations of Origin (PDO, DOP in Spanish) emerge to recognise the quality of certain products and offer a guarantee for the consumer. In Cordoba, olive oil, Iberian ham, wine and vinegar are protected by these frameworks of precedence, so that there are seven Denominations of Origin which endorse these products from the land.

DOs from Baena, Priego, Lucena and  Montoro-Adamuz are those which recognise the quality, character and condition of the so-called liquid gold, linked to Cordoba by its historical tradition and with worldwide known fame, without forgetting its economic, social and cultural importance.

Concerning the products coming from the Iberian ham, they have always been linked to the meadow of Sierra Morena, to the north of the province of Cordoba, where these animals are bred completely free. Hence the Denomination of Origin Los Pedroches, whose quality is certified by four basic factors: race, advanced age, free breeding and continuous movement, and the exclusive feeding on acorn and herbs.

Wine of DO of Montilla-Moriles is internationally famous and is a key piece in the gastronomy of Cordoba.  Its production extends throughout the south of the province of Cordoba, where different varieties of grapes are grown, among which Airén, Moscatel, Pedro Ximénez, Torrontés and Balad stand out – a wide range of flavours and smells which invite you to taste them. Under the same Regulating Council is also the DO Vinegars of Montilla-Moriles.

The importance of these productions can be quantified in annual reports from the Ministry of Agriculture and Fishing, Food and Environment, which are the only ones which allow comparing the varied protected production zones.

The highest number of denominations. Wine and vinegar, olive oil and Iberian shoulders and hams place Cordoba as the Andalusian province with the highest number of denominations of origin, with seven quality labels. The sum of the seven denominations of origin of Cordoba left revenues of 82,3 million euros from the campaign of 2016, a slightly minor quantity than the one in the previous report, according to the Ministry of Agriculture.

The promotion of agro-food production has a key role when designing marketing strategies.

Along with this fact, the Regional Government of Andalusia granted 565.994 euros to the denominations of origin of Cordoba for the Promotion of Agro-food products guaranteed by a quality scheme. In this  Program of Rural Development of Andalusia 2014 – 2020 there are two distinct lines, one is destined to support the oil and olive sector and the other one for the rest.

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Certificado de calidad en la provincia de Córdoba

Las denominaciones de origen (DO), también llamadas denominaciones de origen protegidas (DOP), surgen para reconocer la calidad de determinados productos y ofrecer una garantía de cara al consumidor. En Córdoba, el aceite de oliva, el jamón ibérico, el vino y el vinagre están amparados por estos marcos de procedencia de modo que son siete las denominaciones de origen que avalan dichos productos de la tierra.

Las DO de Baena, Priego, Lucena y Montoro-Adamuz son las que reconocen la cualidad, el carácter y la condición del llamado oro líquido, ligado por su tradición histórica a Córdoba y de reconocida fama mundial, sin olvidar su peso económico, social y cultural.

En lo que se refiere a los productos derivados del cerdo ibérico, han estado siempre ligados a la dehesa de Sierra Morena, al norte de la provincia de Córdoba, donde estos animales se crían en plena libertad. Surge así la denominación de origen Los Pedroches, cuya cualidad queda refrendada por cuatro factores básicos: la raza, la edad avanzada, la crianza en libertad y continuo movimiento y, finalmente, la alimentación exclusivamente a base de bellota e hierba.

El vino de la DO de Montilla-Moriles, por su parte, goza de fama internacional y es una pieza fundamental de la gastronomía cordobesa. Se extiende por todo el sur de la provincia de Córdoba, cultivándose diferentes variedades de uva entre las que destacan Airén, Moscatel, Pedro Ximénez, Torrontés y Balad, un amplio abanico de sabores y olores que invitan a ser degustados. Bajo un mismo Consejo Regulador se ampara la DO Vinagres de Montilla-Moriles.

El peso de las producciones se puede cuantificar a través de los informes anuales que elabora el Ministerio de Agricultura y Pesca, Alimentación y Medio Ambiente, que son los únicos que permiten comparar las distintas zonas de producción protegidas.

El mayor número de denominaciones. El vino y el vinagre, el aceite de oliva y los jamones y las paletas ibéricos sitúan a la provincia de Córdoba como la provincia andaluza con mayor número de denominaciones de origen, con siete distintivos de calidad. La suma de las siete denominaciones de origen de Córdoba dejaron en la provincia en la campaña 2016, la última de la que se tienen datos del Ministerio de Agricultura, unos ingresos de 82,3 millones de euros, un valor ligeramente inferior al ejercicio anterior.

La promoción de las producciones agroalimentarias constituye un elemento clave a la hora de diseñar estrategias de comercialización. En esta línea, la Junta de Andalucía ha concedido un total de 565.994 euros a las denominaciones de origen de Córdoba en la última convocatoria de ayudas a la promoción en el mercado interior de productos agroalimentarios amparados por un régimen de calidad. En este marco del Programa de Desarrollo Rural de Andalucía 2014 – 2020 ha dos líneas diferenciadas estableciendo una específica para el apoyo al sector oleícola y aceituna de mesa y otra para el resto.

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